Przejdź do treści
1
2
3
4
Przejdź do stopki

Orawska bacówka

Orawska bacówka

Treść

Dzisiejszy dzień wychowankowie CKiW OHP w Szczawnicy – Jabłonce, filia Jabłonka w ramach akcji Lato OHP odwiedzili wraz z opiekunem pobliską bacówkę. Młodzież poznała historię pasterstwa na Orawie, tradycje związane z redykiem – wygnaniem owiec na hale oraz tajniki wyrobu oscypków. Dowiedzieli się, że pierwsi osadnicy pasterscy pojawili się tutaj na przełomie XV i XVI wieku. Wypasali oni stada owiec na polanach śródleśnych i halach wysokogórskich, a największy rozkwit pasterstwa przypadł na początek XVII wieku – pasły się wtedy aż 24 tysiące owiec. Baca oprowadził grupę po obejściu i wnętrzu bacówki, a także dał spróbować niepowtarzalnego smaku oscypka, buncu (sera z mleka owczego) i zyntycy (żętyca - serwatka z owczego mleka). Podczas gdy młodzież kosztowała pyszne smakołyki baca opowiadał o swojej pracy, codzienności i  zwyczajach, jakie panują w czasie wypasu owiec. Z pewnością jeszcze powrócimy tutaj nie raz, by posmakować jego wyrobów.

Elżbieta Smutek

32285