Przejdź do treści
2
3
4
Przejdź do stopki

Smacznie, zdrowo i wyjątkowo - innowacje kulinarne

Smacznie, zdrowo i wyjątkowo - innowacje kulinarne

Treść

W Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy wprowadzono szereg innowacji mających na celu wzbogacenie naszej oferty edukacyjnej oraz poszerzenie i doskonalenie wiedzy w danym zawodzie. Instruktorzy praktycznej nauki zawodu wprowadzili szereg, planowanych działań mających na celu wszechstronny rozwój wychowanka oraz doskonalenie jego warsztatu pracy. Kucharze w tym roku nie próżnują, a panie instruktorki wprowadzają różnorodne kulinarne nowości. Innowacje promują aktywne metody nauczania i wychowania, a dla naszej młodzieży to nauka, a także wielka przygoda. Zajęcia te przeznaczone są na przygotowanie, wykonanie potraw, dekorowanie.  Podczas zajęć kucharze poznają tradycje związane z niektórymi potrawami, ich pochodzenie. Podczas realizowania zajęć kulinarnych młodzi kucharze będą mieli możliwość wspólnego przygotowania i spożywania posiłku. Instruktorzy mają nadzieję rozbudzić w nich zainteresowania kulinarne. Cele innowacji to min:

  • doskonalenie warsztatu pracy
  • zwiększenie świadomości na temat prawidłowych nawyków żywieniowych 
  • planowanie i organizacja przygotowywania oryginalnych posiłków 
  • dobór odpowiednich przyrządów i narzędzi kuchennych potrzebnych do przygotowania posiłku  poznawanie historii niektórych nietuzinkowych potraw 
  • kształtowanie umiejętności czytania ze zrozumieniem poprzez prawidłowe odczytywanie informacji zawartych w przepisach kulinarnych 
  • kształtowanie umiejętności współdziałania w zespole 
  • dbanie o ład i porządek w miejscu pracy 
  • nauka kulturalnego zachowania się przy stole

Zastosowane metody i formy pracy mają w jak największym stopniu rozwijać indywidualne zdolności kulinarne, zainteresowania młodzieży różnorodną kuchnią oraz  zdrowym odżywianiem. Nasi zdolni kucharze pod okiem doświadczonych instruktorów przygotowali już wiele ciekawych i oryginalnych potraw. Wychowankowie sporządzali min., faszerowane jajka, biszkopt z kremem Russel, zupę krem z kurczaka z grzanką czosnkową, meksykańskie quesadillas. Więcej kulinarnych nowości już wkrótce. 

Opr. Kierownik Internatu
 

146518