Przejdź do treści
2
3
4
Przejdź do stopki

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA

Treść

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zapoczątkowany w 2007r. z inicjatywy Komisji Europejskiej we współpracy z organizacją zrzeszającą szefów kuchni Euro – Toquews. Celem tego święta jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, zachęcanie do świadomego i regularnego spożywania posiłków, a także informowanie o konsekwencjach niezdrowej diety. Z tej okazji w CKiW OHP w Szczawnicy-Jabłonce zorganizowano wyjątkową akcję – wspólne robienie zdrowych koktajli oraz quiz wiedzy o zdrowym odżywianiu, pt. „Wiem, co jem!”. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to okazja, podczas której wychowankowie mogli nie tylko dowiedzieć się, jak łatwo i szybko przygotować pyszne napoje pełne witamin, ale także nauczyć się, jak dbać o zdrowie poprzez świadome wybory żywieniowe oraz zdobyć wiedzę na temat podstaw zdrowego odżywiania. Pod okiem wychowawców przygotowali różnorodne koktajle z owoców i warzyw, które wspierają naszą odporność oraz poprawiają samopoczucie. Koktajle to jeden z najłatwiejszych i najprzyjemniejszych sposobów na poprawę jakości diety. Dzięki nim możemy nie tylko zadbać o nasze zdrowie, ale również dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Tego typu akcje to także doskonały sposób na integrację i naukę pracy zespołowej. Warto pamiętać, że zdrowie zaczyna się od świadomych wyborów – a zdrowe koktajle w połączeniu z dawką wiedzy to idealny sposób na rozpoczęcie tej drogi!

Opr. Marcel Klima

189855