Przejdź do treści
2
3
4
Przejdź do stopki

DZIEŃ KAWY W JABŁONCE

DZIEŃ  KAWY W JABŁONCE

Treść

W dniu 29 września 2025 r. w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy -Jabłonce odbyły się zajęcia związane z kawą. Zajęcia miały charakter pogadanek na temat historii  kawy, jej odmian ale też zajęć praktycznych związanych z parzeniem i smakowaniem kawy. Dzisiaj postanowiliśmy z młodzieżą celebrować to święto w jedyny słuszny sposób – parząc i delektując się jej smakiem. Ta sama kawa ziarnista została przyrządzona na cztery sposoby: ekspresem ciśnieniowy, ekspresem przelewowym, po turecku oraz typowo zalewana wrzątkiem. Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli , lecz nie uprawiano. Prawdopodobnie kawę odkrył lud Oromo, zamieszkujący etiopski region Kaffa. Przypuszcza się że w XIII lub XIV wieku owoce kawowca przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś dostarcza najdroższą kawę. Prawdopodobnie też tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf. Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Zajęcia były świetną okazją do poznania historii kawy, jej odmian i parzenia. Młodzież miała okazje sprawdzić jak ta sama odmiana kawy zmienia swój smak w zależności od parzenia

Stopiak  Piotr

186466