Przejdź do treści
2
3
4
Przejdź do stopki

ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY

ŚWIATOWY DZIEŃ PIZZY

Treść

W dniu 17 grudnia w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Jabłonce odbyły się zajęcia związane z celebrowaniem Światowego Dnia Pizzy. Zajęcia miały charakter pogadanek na temat historii, rodzajów pizzy a co najważniejsze, młodzież miała okazje posmakować rożnego jej rodzaju.

Światowy Dzień Pizzy przypada na 17 stycznia i jest świetną okazją by miło spędzić czas ze znajomymi. Data ta jest szczególnie ważna we Włoszech i została wybrana nie przypadkowo. W tym dniu wspominany jest św. Antoni Wielki, który tradycyjnie został uznany za patrona restauracji w tym tez pizzerii. Korzenie pizzy sięgają starożytności, ale dopiero w XVIII wieku w Neapolu zaczęto do płaskiego chleba dodawać pomidory, tworząc podstawę pizzy margherity. Legenda mówi że nazwa została nadana na cześć królowej Margherity di Savoia, która była urzeczona jej smakami a barwą nawiązywała do flagi Włoch (czerwień, biel i zieleń). Początkowo jedzenie ubogich, pizza zyskała uznanie wraz z popularyzacją pomidorów sprowadzanych z Ameryki po odkryciach Krzysztofa Kolumba. W XIX wieku kucharz Raffaele Esposito przygotował dwie wersje pizzy: margheritę (pomidory, ser mozzarella, bazylia i oliwa z oliwek) i marinarę (pomidory, świeży czosnek i oregano), co rozpoczęło światowy triumf tego dania.

Zajęcia były świetną okazją do poznania historii pizzy oraz wspólnego celebrowania tego święta, smakując różnego rodzaju pizzy wraz z rówieśnikami.

152885