DZIEŃ HERBATY W JABŁONCE
Treść
W dniu 12 grudnia w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Jabłonce odbyły się zajęcia związane z herbatą. Zajęcia miały charakter pogadanek na temat historii herbaty, jej odmian ale też zajęć praktycznych związanych z parzeniem i smakowaniem herbaty.
Od 2005 do 2019 dzień herbaty był obchodzony co roku 15 grudnia, na wniosek Chin, które są potentatem w branży herbacianej, ONZ uchwaliło oficjalne obchody tego święta na 21 maja. Ze względu na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, wybraliśmy starą datę, by młodzież mogła również zrobić herbatę Świąteczną. Historia pijania herbaty sięga 2737 roku przed naszą erą, gdzie według przekazów cesarz Shennong niechcący upuścił liście krzewu herbacianego do gorącej wody. Do Europy herbata trafiła w połowie XVI wieku, a do Polski w 1664 roku, gdzie początkowo była traktowana jako lekarstwo. W ramach zajęć wzięliśmy na warsztat cztery herbaty: Yerba Mate, Earl Grey, Sencha oraz Yamato. Wykorzystując odpowiednie zaparzacze oraz termometr, najpierw zaparzyliśmy herbaty zielone. Yerba Mate (ostrokrzew paragwajski – pijana głównie w Ameryce Południowej), Sencha (tradycyjna Japońska herbata) i Yamato (tradycyjna Japońska herbata), parzyliśmy w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza, a czas parzenia ok. 3 – 5 min. Herbata Earl Grey jest mniej wymagająca co do temperatury parzenia, która wynosi ok. 90 stopni Celsjusza. Po degustacji, młodzież mogła skomponować swoją Świąteczną herbatę, mając do dyspozycji: miód, żurawinę, imbir, cytrynę oraz pomarańczę. Bazą herbat Świątecznych był Earl Grey.
Zajęcia były świetną okazją do poznania historii herbaty, jej odmian i parzenia. Młodzież mogła zasmakować innego rodzaju herbat niż tych pijanych na co dzień w internacie czy też domu.
Piotr Stopiak