WARSZTATY KULINARNE „W HISZPAŃSKIM STYLU” W JABŁONCE
Treść
Dnia 06.11.2024 r. w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy-Jabłonce, filia Jabłonka odbyły się warsztaty kulinarne „W hiszpańskim stylu”, które miały na celu prezentację umiejętności nabytych podczas staży zawodowych realizowanych w ramach projektu „W międzykulturowym klimacie” w Hiszpanii. W stażach wzięło udział 4 kucharzy z naszego Centrum. Podczas warsztatów kucharze dzielili się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas stażu. Warsztaty składały się z dwóch modułów. Porównano zasady pracy w polskich i hiszpańskich zakładach gastronomicznych. W pierwszym module omówiono specyfikę pracy kucharzy w kontekście różnic kulturowych, zwyczajów, oraz kontaktów międzyludzkich. W trakcie dyskusji doszliśmy do wniosku, że trzeba szanować zwyczaje i kulturę danego kraju. W drugim module kucharze zaprezentowali zdobytą wiedzę i umiejętności w przygotowywaniu tradycyjnych hiszpańskich potraw. Kolejno uczestnicy warsztatów zaprezentowali swoje popisowe danie, a mianowicie „ENSALADA RUSA”- czyli hiszpańską sałatkę warzywną z tuńczykiem, a następnie poczęstowali nią swoich kolegów.
Opr. Renata Kucek