Piernikove love
Treść
7 grudnia 2023 roku w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy-Jabłonce, filii w Jabłonce już na wejściu unosił się słodki, aromatyczny i korzenny zapach, który w wielu domach zwiastuje zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Według naszego kalendarza adwentowego na dzień 7 grudnia przypadło pieczenie i dekorowanie ciasteczek korzennych i pierniczków. Dostarczyło nam to nie lada frajdy i było ogromną ucztą dla naszych internatowych łasuchów! Zaczęliśmy od przygotowania ciasta. Skorzystaliśmy z tradycyjnej receptury, dzięki czemu mieliśmy pewność, że pierniczki się udadzą. Złocisty miód, cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa i goździki – to tylko część składników, których połączenie zwiastuje wyjątkowe doznania smakowe. Z rozwałkowanego ciasta piernikowego wykrawaliśmy foremkami różnorodne kształty. Były to między innymi bałwanki, renifery, gwiazdki i choinki. Następnie - aby pierniczki były błyszczące - posmarowane zostały rozmąconym jajkiem i trafiły do pieca. Po wyjęciu i odczekaniu aż przestygną zostały estetycznie udekorowane. Podopieczni mieli głowy pełne ciekawych pomysłów i inspiracji na ich ozdobienia. Dzisiejsze pieczenie pierniczków sprawiło młodzieży wielką radość, jednocześnie było pięknym i miłym sposobem pielęgnowania tradycji Świąt Bożego Narodzenia.
Opr. Małgorzata Cegielna-Czerwień