Dzień Ciasta, czyli uczta dla największych łasuchów w Jabłonce
Treść
Co roku 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta. Pierwsze obchody tego nietypowego święta miały miejsce w Stanach Zjednoczonych, gdzie święto to odbywało się pod nazwą Cake Day lub National Cake Day. Dzień Ciasta jest dobrą okazją do przygotowania słodkich wypieków, ale także do ich pałaszowania, w przypadku kiedy ktoś nie czuje się na siłach aby je przygotować. Ludzie uwielbiali słodycze niemal od zawsze. Na początku rozwoju naszej cywilizacji słodyczami były owoce, nektar i miód. Z czasem jednak nauczyliśmy się łączyć i modyfikować składniki w taki sposób, aby uzyskać z nich to co najlepsze. I tak właśnie powstały ciasta, które obejmują szeroką gamę produktów.
W naszym Centrum Dzień Ciasta obchodziliśmy w sposób wyjątkowy. Na warsztatach Panie instruktorki praktycznej nauki zawodu zorganizowały mini kurs cukiernika. Młodzież miała także okazję zapoznać się rękopisami starodawnych receptur ciast naszych prababć. Odbyła się również wizyta w pobliskiej cukierni, gdzie oprócz skosztowania słodkich pyszności wychowankowie mieli okazję podglądnąć proces pieczenia oraz dekorowania ciast i ciasteczek przez mistrzów cukiernictwa. Tak więc z okazji Dnia Ciasta mogliśmy pozwolić sobie na większe niż zazwyczaj dawki tych przepysznych słodkości, bo jak powszechnie wiadomo, kalorie pochodzące z babeczek, tortów i serniczków tego dnia się nie liczą, a więc można pałaszować bez wyrzutów sumienia!
Opr. Ilona Szulc